Na cestování Japonskem mě zaujala jedna věc, mají skvělé služby! Jako tvůrce webů řeším, aby se na nich lidé snadno orientovali a jednoduše bez problému zvládli to, co potřebují a nic jim nestálo v cestě. Toto myšlení jsem začal přenášet i do běžného života mimo digitální svět a právě služby tam venku mě na Japonsku velmi zaujali.

Spousta věcí vám příjde jako detaily či drobnosti, ale ve finále velmi usnadní používání daných služeb a předchází tak flustraci ze situací, kdy člověk zkrátka neví, co teď dělat.

1) Navigace v metru

Navigace uvnitř metra v Tokiu je skvělá! Hádám že si na jednom meetingu řekli: „Ať je člověk kdekoli a řekne si „jdu teď správným směrem?“, koukne se kolem sebe a vidí hned navigační cedule, které ho nasměrují či ujistí že je na správné cestě. Toto pravidlo opravdu platí cca na 90% místech, kdekoli mezi podchody které propojují jednotlivé stanice. Samozřejmě pod Japonskými znaky je vše popsáno také v Angličtině.

Navigace v Tokyjském metru

Navigace v Tokyjském metru

Správné číslo nástupiště vidíte v Google navigaci, pak přímo v příchodu do metra je jasné jaké číslo má daná kolej a hned tak víte, že nastupujete na správný směr. Pokud cestujete metrem v Praze, a např. přestupujete někde kde to neznáte, sjíždíte po schodech dolu a vidíte že na jedné straně již metro je. Vy ale nevíte na jakou stranu nastoupit, musíte popojít do poloviny, stanice abyste viděli rozpis všech statnic. Ani nemáte označeny o jaké číslo či písmeno nástupiště se jedná. Tak v Japonsku se už při příchodu do stanice je jasné kam to z jaké strany jede a jaké jsou další zastávky.

IMG_20190512_162256

 

2) Vyhledávání spojů a doporučení optimální cesty

Ve spolupráci s aplikací Google maps vám navigace sdělí skrze jaký vchod v metru je nejrychlejší se na dráhu dostat a kde přestoupit:

Google navigace v Tokiu

Uvnitř nástupiště ještě máte vyznačené do jakého č. vagonu na tomto místě nastoupíte. Opět abyste ušetřili pář vteřin při přestupech na vaší cestě.

IMG_20190511_104044

Dále poradí v detailu jako do jakého vagonu bude nejrychleší si nastoupit abyste měli následný přestup pohodlný.

Uvnitř Tokyjského metra srozumitelně vidíte jaká bude další zastávka, následné exity jsou rozděleny písmeny a pak ještě podrozděleny čísly, aby lidé našli přesně ten správný východ.

IMG_20190511_104657

 

Tento exit máte také napsaný v Google maps navigaci kvůli minimalizaci času přestupů:

Označení exitu v Google navigaci

Označení exitu v Google navigaci pro nejkratší cestu do cíle

 

Ano šetří to malé desítky vteřin, nad kterými si řeknete že to nemá smysl řešit, ale když si spočítáte, že např. 1 milionu lidí denně tato funkce ušetří 30 vteřin, získáte cca 1 rok imaginárního života navíc1, za 3 měsíce ušetříte kumulativně cca 1 lidský život zbytečně strávený delšíma přestupama!

 

3) Jasné vyznačení pro koho je dané místo

V metru jsou označeny sedadla s předností pro starší, zraněné, nemocné, těhotné či čekající děti, tedy je docela více jasné komu tato sedadla patří, než když je tam jen zelený kříž který znáte z českých MHD.

IMG_20190513_134922

 

4) Přinášení vlastních nápojů (i piva!) na sportovní zápasy

Před vstupem na Baseball vám zkontrolují obsah tašky, zda-li tam nemáte např. nějakou flašku piva, kterou byste mohli hodit na hřiště, pokud jí máte, omluví se vám a nabídou vám zdarma kelímek, do kterého si přelijete vaše pivo, nebo vodu, cokoli si přinesete. Pokud máte piv víc dají vám ještě „nosič na kelímky“, aby se vám nápoje k vaší sedačce pohodlně donesli. Tento prozákaznický přístup jsem si vyzkoušel osobně na 2 stadionech a předpokládám že je to standardní služba.

Před vstupem na baseball

Před vstupem na baseball si přelejete pivo do kelímku

Když vám vaše zásoby dojdou, můžete si koupit pivo u holek, které nosí malé soudky vychlazených piv na zádech a po zamávání na ně vám cestou k vašemu místu již začnou pivo natáčet, během pár vteřin pak máte natočené čerstvé pivo.

Výtoč piva přímo před vámi

Výtoč piva přímo před vámi

 

5) Šetření místem: vertikální parkování

V Japonsku je standardní systém parkování do výšky, aby se šetřilo místem.

6) Ve frontě nemarníte čas ale již řešíte požadavek s asistentem

Vyřizování si věcí kde se tvoří fronta, např. permanentky na cestování vlakem po Japonsku (JR pass) mají velmi vychytaný proces, soupnete si do fronty a už ve frontě k vám přistoupí asistent který vám sdělí, jak bude akce probíhat, zda-li máte u sebe všechny dokumenty a co potřebuje podepsat vytvoříte již ve frontě, pak všechno zkontroluje a dá vám razítko, to už pak jen na okýnku kolega zadá do počítače a vydá vám JR pass průkazku a jízdenky na vaší první trasu. Asistenti mají vyhrazený vlastní pás kolem fronty čekajících zákazníků a postupují ve frontě s vámi, dokud vaše dokumenty plně nepřipraví pro finální zpracování.

IMG_20190512_112257

Stejný proces vás čeká ihned v při příletu na Japonské letiště, kde vám odeberou otisky prstů již ve frontě a u hlavního celníka se tím již nezdržujete. Velmi bych rád pokud by v ČR zrychlovali fronty asistenti kteří by urychlili samotné vyřízení požadavku, např. na poště, ale to je prozatím jen velký sen.

 

7) Umělé jídlo ve výloze restaurace

Jak se říká, jíme očima, před každou resturací vydíte model jídla, jak ho pak dostanete na talíř, nemusíte tam dávat opravdové, které bude za pár hodin seschlé jako v č. jídelnách. Každá resturace připravuje různé pokrmy různě, můžete si tedy lépe představit jak bude vypadat to, co si objednáte.

Umělé jídlo vystavené před každou restaurací

Umělé jídlo vystavené před každou restaurací

 

8) Rychlé vrácení peněz v obchodech

Pokud platíte hotově v obchodech, např máte platit 328 ¥, dáte 1000 ¥ bankovku, pokladní zmáčkne, kolik jste zaplatili a během vteřiny jí vypadnou mince na vrácení peněz, tedy přesně 672 ¥, ty vemze do ruky a předá vám je. Ušetří to spousty času při vracení peněz, nákup je díky tomu rychlejší, prodavač je méně mentálně unavený a určitě se zmenší i chybovost při vracení. Skvělý vynález, nevím proč jsem to neviděl ještě nikde v Evropě…

 

9) Vlaky a jejich obousměrné sedačky

Pokud si chcete popovídat s přáteli a koukat přitom na sebe, není problém si otočit řadu abyste seděli naproti protěším křeslům viz video:

 

10) Spousty dalších detailů informujících o stavu

Při pobytu v Japonsku si v každodeních situacích všímáte spusty dalších malých drobností které vam drobně šetří život, třeba i detaily jako dopočítávání času, kdy budete mít zelenou na semaforu atp. a vy víte jestli budete čekat pár vteřin nebo minutu a pak to vezmete třeba jinudy.

Odpočítávání světel na semarforech

 


1) Výpočet odhadu ušetření času na rychlejších přestupech: milion lidí * 30 vteřin =  30 000 000/60/60/24/365=0.95 roku

Share Button