V tomto blogpostu jsou zodpovězený nejčastější otázky které mi dávají kamarádi kteří do Thajska vycestují poprvé. Všechny informace jsou nabitý zkušenostmi z více než 2 měsíců cestování po Thajsku, netvrdím že jsem na tuto zemi expert, ale co vím a osobně se mi osvědčilo to tu s vámi sdílím: 

Letenky:

Potřebuju víza? 

Ne, do 30 dní pobytu v Thajsku víza nepotřebujete, jen vyplníte kartičku „VISA ON-ARRIVAL“ při příletu v Bangkoku.

Jaký je kurz thajské báthy na koruny? 

Jak je to s internetem:
Internet je na ubytování všude, tím myslím fakt všude, stalo se mi že už netekla voda, ale internet je opravdu všude, je to už standard jako že v ubytování bude elektrika.

Co mobilní internet?
Šlape rychleji než v ČR.
Stojí 550 báthů (350 kč) 4,5 GB internetu na 30 dní. Nebo si můžete koupit i levnější verzi na 7 dní. Koupit jde už na letišti. Aktuální ceny jsou zde: http://truemoveh.truecorp.co.th/topping/3g_internet_package_en.html Doporučuji internet v mobilu mít. Říkáte si k čemu když je všude na hotelu? Nejvíc ho oceníte když ho budete někde na ulici nutně potřebovat. Ztratíte se, potřebujete najít správnou cestu, napsat ztraceným kamarádům, budete si potřebovat něco přeložit, zavolat taxi UBER atp… Opravdu se nevyplatí na tomto šetřit!

Jak z letiště v Bangkoku? 

Jděte úplně dolu do přízemí a tam jede metro které vás doveze až do centra Bangkoku za pouhých 45 bathů. Taxík stojí přes 500 bathů, je poměrně drahý, i UBER má na cestu z letiště nastavenou vysokou přirážku.

Taxi

  • V bangkoku používejte UBER, je to nejlevnější, bezpečný, pojedete v klimatizovaném autě a nikdo vás neokrade. Pokud chcete na první jízdu příspěvek 200 Kč zadejte promo kód: RC9AG
    Jinde, kde UBER nefunguje budete jezdit taxíkem výrazně dráž :(
    Ale v Bangkoku 4 km dlouhá cesta trvající 15 minut za 57 bathů = 40 Kč je hodně v pohodě ne :) ?

    4 km  cesta trvající 15 minut za 57 bathů = 40 Kč je hodně v pohodě ne :)?

    4 km cesta trvající 15 minut za 57 bathů = 40 Kč je hodně v pohodě ne :) ?

  • Jinde si berte taxi s taxametrem nebo smlouvejte.

 

Kde směnit peníze?

  • Nejlepší je si směnit EURa nebo dolary v nějaké bance (koruny si v Thajsku nesměníte). O směnným kurzu v normálních směnárnách můžete také smlouvat pokud směňujete vyšší částku než 300 EUR.
  • Thajské bankomaty si berou při výběru u zahraničních karet šílený poplatek 200 bathů poplatek = 140 Kč + vám tam pak nasolí nevýhodný kurz, takže pokud si musíte vybrat, vyberte si rovnou velkou částku. Jinak pro výběr peněz nebo platbu kartou v zahraničí doporučuji používat Revolut kartu.
  • Pokud byste posílali peníze někomu na thajský účet, zase doporučuji službu Transferwise. Jak to funguje popisuju tady.

 

Kam jít za zajímavostmi & kde najít dobrou restauraci? 

Dejte na radu ostatních lidí: Dnešní informační doba je kouzelná v tom, že se díky internetu a hodnotícím službám kde běžní lidé píší recenze na místa & služby které použijí, nemusíte navštěvovat předražené pasti na turisty, naopak návštěvou podpoříte místa které už ozkoušelo mnoho lidí před váma a vyhovovali jim. Tyto aplikace pomáhají dělat svět lepším protože špatné restaurace jsou motivované dělat svou službu kvalitně, když ne, dostanou špatné hodnocení, pokud se nezlepší tak časem zkrachujou. Na druhou stranu pokud restaurace dělá jídlo chutně a poctivě, má milou obsluhu, lidé si to přes aplikaci řekou = příjde více nových lidí = více dobré restaurace bohatnou peněz a můžou se dále ze zisku zlepšovat, lidé nebudou bloudit do špatných nebo předražených míst. Dobří podnikatelé a spotřebitelé se mají lépe, podvodníci se mají špatně a svět vypadá lépe.

Na nalezení dobré restaurace můžete použít třeba aplikaci foursquare nebo tripadvistor, popřípadě je pár recenzí přímo v aplikaci google maps.

Kde si najít ubytování? 

Používám Booking.com, pak Agoda.com je o trošku ještě levnější. Couchsurfing jsem taky zkoušel, ale moc v Thajsku nefunguje, nicméně je ubytování v Thajsku dost levné. Pak je tu také Airbnb kde lze najít zajímavé ubytko. Slušný pokoj s klimatizací, bazénem, a mořem poblíž získáte za 250-400 Kč na osobu na noc. Jinak na hostelu můžete spát  i cca za 120 Kč na osobu na noc.

Kolik s sebou do Thajska potřebuji peněz? 

Tuhle otázku dostávám dost často a nesnášim jí! Je na podobném levelu, jako otázka „kolik potřebuji peněz pro život v Čechách?„. Záleží totiž kolik si toho budete kupovat, jak kvalitní ubytování si zaplatíte, jak často budete chodit na masáže, kolik výletů si koupíte atp.. Lepší je se zeptat kolik co tam průměrně stojí. Útrata je hodně individuální, každej utrácí jinak. Sepíšu sem raději orientační ceny a podle nich si vaší útratu odhadněte samy:

  • Jídlo: na trhu na ulici se najíte za 40 – 60 Báthů, v restauraci za dvoujnásobek, v těch lepších i klidně 150-400 báthů. (V Thajsku je opravdu velký rozdíl mezi nízkou třídou a vyšší sociální třídou lidí. Vyšší sociální třída dá za oběd klidně 10x i 15x víc než nejnižší, zatím co v ČR mi příjde, že je to max 2-4 násobek)
  • Pivo v obchodě: velké (620 ml) 55 bathů, má 5,5 vol. a stačí dvě na sluníčku a cítíte to hezky :) , malé pivo stojí cca 35 bathů. V restauraci jsou ceny cca dvojnásobné, v klubech trojnásobné.
  • Ubytko: hostel od 150 bathů, apartmány s klimou od 300 bathů, hodně slušně se dá bydlet kolem 450 báthů na osobu na noc. Čím víc nocí si rezervujete tím levnější ubytko máte.
  • Pouliční masáže stojí cca 250-300 bathů, ty nadstandardní do 700 báthů ale můžete najít i extra třídu TOP level masáží za více než 1000 báthů.
  • Půjčení skůtru: 150-250 báthů na den, záleží na kvalitě skůtru + cca 30-40 báthů litr benzínu.
  • Různý výlety & kurzy vaření: opět záleží dost na rozsahu, délce  & oblíbenosti akce: 500-2000 báthů.

Je pitná voda?

Ne není, vodu si kupujte balenou v obchodě. V celé jihovýchodní Asii není pitná voda. Opravdu jí nepijte, můžete na to zle doplatit a strávit na dovoléné pár dní na záchodě.

Musím se očkovat?

Ne, nemusíte, očkování není povinný, je dobrovolný. Dobrovolný očkování je na žloutenku A + B, břišní tyfus, pak zase budete očkovaný na 30 let. Pokud ale očkování špatně snášíte, očkovat se nemusíte. Konzultujte to ale raději s odborníkem, nejsem doktor :) .

Jaké mapy do mobilu pro dobrou navigaci?

  • Používám Google maps, lze si tam konkrétní místo přidat do offline mapy
  • Dobré jsou také Here We Go mapy.

Na co nezapomenout?

  • Malý zámek a klíče -> Pokud budete spát na hostelech, jsou tam často uzamykatelné skřínky, ale zámek musíte mít vlastní.
  • Špunty do uší. Když někdo blízko chrápe, je to opravdu nepříjemný.
  • Něco lokálního např Becherovku, Kofolu: je dobré vzít něco lokálního, kde když se pak budete družit s místními, dát jim něco našeho na ochutnání.
  • Slivovici na desinfekci po jídle na trhu :)

Elektrické zásuvky:
Nemusíte mít žádnou redukci, to co používáme v ČR lze zapojit do elektrických zásuvek v Thajsku.

Oblečení:
Stačí letní oblečení, večer je také vedno, mikinu nebo bundu v Thajsku běžně nevyužijete, pouze opravdu vyjímečně když to někde přeženou s klimatizací, takže vzít si s sebou lehkou letní bundu se může hodit.

Praní prádla:
Na každém druhém rohu jsou prádelny a do 12-24 hodin vám levno vyperou, vyžehlí cca za 40-60 báthů/ 1kg prádla.

Share Button