Jestli taky jako já trpíte tím, že potřebujete pracovat na počítači nebo dělat něco do školy a neustále chodíte na stránky jako facebook, youtube nebo twitter a pekelně vás to zdržuje a rozptyluje můžete si je jednoduše zakázat. 

Zákaz přes plugin do prohlížeče

Používáte prohlížeč Google Chrome? Můžete si přidat krásný plugin I am studying blocker, kde si individuálně zakážete vlastní stránky kam se opakovaně vracíte. Pro opětovné povolení předem zakázaných stránek musíte vypočítat jednoduchý matematický příklad.

Zákaz přes soubor hosts

Otevřte si v adresáři c:\Windows\System32\drivers\etc\ soubor „hosts“ nejlépe v textovém editoru. Poté na konec tohoto souboru přidejte tyto tři řádky: 

127.0.0.1                               www.facebook.com
127.0.0.1                               www.youtube.com
127.0.0.1                               www.twitter.com

Poté soubor uložte, bude to po vás nejspíš chtít nějakou autorizaci takže klikněte na provést změnu jako správce.

A to je všechno, od té doby už se na tyto stránky jednoduše nedostanete a můžete se konečně nerušeně učit nebo makat.

Co se vůbec v počítači stalo? Soubor hosts říká primárně vašim internetovým prohlížečům jaké jsou IP adresy jednotlivých severů, kam se připojují vaše internetový prohlížeče. Ovšem adresa 127.0.0.1 je adresa vašeho lokálního počítače (localhost) takže se na facebook, ani jinam už nepřipojíte. Pokud si chcete zakázat další weby stačí poslední řádek zkopírovat a přepsat server který si chcete zakázat. Až dopracujete, jednoduše soubor zase otevřete a řádky s přesměrováním si smažete a facebook a ostatní weby vám už zase půjdou. 

Soubor hosts je jinak užitečný například pokud přecházíte na nový hosting, který je vedený pod jinou IP adresou. Přes soubor hosts si svou webovou prezentaci zobrazíte už na novém hostingu pouze vy na svém počítači a můžete v klidu vychytat všechny mouchy a až bude vše v pořádku, můžete přepsat DNS a nemá vás co překvapit.

Po sepsání článku jsem objevil starší článek na živě.cz, kde se píše o dalších možnostech jak si zakázat sociální sítě.

Doplněno 20.5.2013: Kamarád vydal knížku konec prokrastinace, která problematiku řeší z širšího nadhledu.

Share Button
  • Ondřej Pilný

    Blog si zabil