Přemýšlel jsem kriticky o Bitcoinu, kvůli čemu by mohl skončit. Nejvíc se obávám, jestli je dlouhodobě udržitelné (třeba za 30-40 let), aby poplatky z fee nahradili odměny, aniž by významně klesla obtížnost těžby. Dost lidí mi řeklo že „se to časem prohodí a feečka nahradí odměny“, ale to mi nestačí. Budou to lidé ochotni vůbec platit, když tu bude funkční Lighting network?
Naprogramoval jsem si na to kalkulačku https://bitcoin-kalkulacka-poplatku.netlify.app/  která dovede simulovat různé varianty v budcounu: z hodnoty BTC a výše fee vypočítá poplatek v USD za transakci a jakou odměnu z toho bude mít těžař v jakém roce + můžete porovnat s aktuální situací.
Naštěstí za mě čísla nevychází až tak špatně, jak jsem se původně obával. Ovšem je třeba předpokládat, že se Bitcoin zhodnotí na ceně, zpopularizuje a bude jej používat více lidí spíše k hodnotnějším obchodům. Ostatní menší nákupy pojedou na Lighting network. Pokud vás taky zajímá tento problém, lze využít kalkulačku pro modelování různých situací.
Share Button