Pokud často cestujete, řešíte vždy otázku jak nejefektivněji získat lokální měnu. Možnosti jsou dvě, buď do země jedete s EURama nebo s dolarama a směníte si je v místní směnárně nebo si vyberete lokální peníze z místního bankomatu.

Tyto dvě varianty jsem dosud tak nějak střídal, dokud jsem nenarazil na možnost pořídit si debetní kartu Revolut. Ta funguje tak, že si do ní pošlete peníze ve své lokální měně, poté si můžete vybrat v jakémkoli bankomatu na světě za ten nejlepší kurz který se obchoduje na burze, né za ten který stanovují banky, ten je často velmi nevýhodný a je to tzv. skrytý poplatek bankám.

 

Revolut Debit Card

Vysvětlím na příkladu na jak jsem si směnil peníze v Kyrgyzstánu

Dne 17.6.2016 jsem si v Kyrgyzstánu s kartou Revolut vybral z bankomatu 10 000 SOMů, kurz jsem dostal 1EUR= 76.4410.

Screen výběru z bankomatu skrze kartu Ravolut

Screen z aplikace Revolut na detail výběru z bankomatu v Kyrgyzstánu

Ten den jsem nejlepší kurz vůči EURu na pouličních směnárnách našel za 75.5000

Nejlepší kurz pro směnu EUR ve směnárně v Kyrgyzstánu pro den 17.6.2016

Nejlepší kurz pro směnu EUR ve směnárně v Kyrgyzstánu pro den 17.6.2016

Výsledek: Při směně 10 000 SOM si bankomat z mé Revolut karty stáhl 130,82 EUR. Pokud bych si chtěl směnit 10 000 SOM ve směnárně, zaplatil bych za to 132,45 EUR. Tímto jedním výběrem v hodnotě cca 3 545 Kč se ušetřilo 1.63 EUR ~  cca 45 Kč, který by si jinak zbytečně vzala vaše banka. Tato částka bude určitě ještě vyšší, záleží za kolik si směníte v ČR Koruny na EURa, skrze kartu Revolut to bude opět výhodnější než ve směnárnách.

Jak získat Kartu Revolut?

Stačí si stáhnout mobilní aplikaci

Po registraci vám do 14 dní přijde karta zdarma poštou. Poté si vaší Revolut kartu (MasterCard) skrze aplikaci v telefonu nabijete online platbou z vaší současné karty. Doporučuji nabíjet kredit do měny EUR, to je zdarma.

Kolik stojí používat karta Revolut?

Používání je zdarma až do výběru cca 16000 Kč / měsíc (£500). Poté se platí 2% z vybrané částky nad tento limit, což by mělo na vaší dovolenou stačit. Poté také pokud si zahraniční banka účtuje za výběr z bankomatu fixní poplatek tak se také zaúčtuje, proti tomu nelze nijak bojovat.

Kartu Revolut můžete použít i například pokud platíte na „pofidérních internetových obchodech“, ve kterých nemáte 100% důvěru. Zadáte tam číslo své Revolut karty a vždy riskujete maximálně částku, kterou máte na kartě nahranou, né celý účet.

Karta se vyplatí pro lidi, kteří provádějí zahraniční nákupy v cizích měnách, nebo často cestují, aneb proč platit při každém výběru ze zahraničního bankomatu cca 50 Kč když nemusíte. Tímto způsobem lze pohodlně obejít nesmyslné bankovní poplatky převlečené za směnný kurz.

PS: Pokud řešíte levný převod financí ze zahraničí na české koruny nebo obráceně dle nejlepšího kruzu, zde zase doporučuji služby Transferwise.

 

Share Button